Familiehulp blikt op 70ste verjaardag vooruit naar modernere zorg en ondersteuning

Familiehulp viert vandaag/donderdag zijn 70ste verjaardag. De thuiszorgorganisatie die actief is in Vlaanderen en Brussel, grijpt dat jubileum aan om vooruit te kijken. “We moeten ons de vraag durven stellen op welke manier we in de toekomst zorg en ondersteuning willen aanbieden”, zegt algemeen directeur Ann Demeulemeester. Zo dwingt de groeiende vraag van mensen om de regie over hun zorg zelf in handen te nemen Familiehulp ertoe flexibeler te werken. De vzw Familiale Hulp werd in 1949 opgericht en telde op dat moment 144 medewerkers die hulp boden aan 877 gezinnen. De wortels van de organisatie liggen in het bombardement op Mortsel op 5 april 1943. In de nasleep daarvan gingen jonge meisjes van de KAV (Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging) vrijwillig helpen bij de getroffen gezinnen. Intussen bestaat Familiehulp, een stichtend lid van beweging.net, dus 70 jaar en telt het 12.934 medewerkers en 77.950 klanten.
Doorheen haar geschiedenis stelde de organisatie de klant altijd centraal, zegt Ann Demeulemeester. Hoe Familiehulp dat in de toekomst nog meer kan doen, is een vraag die beantwoord moet worden, “want de sector van de thuiszorg ziet veel veranderingen en uitdagingen op zich afkomen”, zegt ze. “Mensen willen de regie over hun zorg in handen nemen en gaan – zeker door de komst van de persoonsvolgende financiering – op zoek naar gerichte zorg op maat van hun wensen, noden en behoeften. Regie betekent ook dat ze zelf het tijdstip willen kiezen waarop de zorg verleend wordt.”
Hoe Familiehulp van klantgerichtheid zijn speerpunt kan blijven maken, is de vraag die vandaag centraal staat op een colloquium naar aanleiding van de 70ste verjaardag. Dat vindt plaats in het Brussels 44 Center en gaat om 10 uur van start.

bron: Belga