F-16-piloten raakten lichtgewond

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij de crash van de Belgische F-16 in Frankrijk zijn de twee piloten lichtgewond geraakt. Dat bevestigt Defensie. Het toestel, een tweezitter van het type F-16B, stortte neer ten oosten van Lorient nadat een technisch probleem aan de motor werd gemeld. De twee piloten konden het toestel verlaten met hun schietstoel. In het Kwartier Koningin Elisabeth in Evere vindt om 14.30 uur een persconferentie plaats. De F-16B stortte neer omstreeks 10.30 uur tijdens een trainingsvlucht. "Ze voerden een Instrument Flying Check uit, een navigatievlucht op instrumenten", meldt Defensie. "Het ongeval heeft zich voorgedaan bij het aanvliegen van het militaire vliegveld van Lorient."

Een onderzoeksteam van het Air Safety Directorate (ASD) van Defensie gaat ter plaatse, om in samenwerking met de Franse autoriteiten de toedracht van het ongeval te achterhalen. Het toestel was afkomstig van de luchtmachtbasis in Florennes.

Volgens de lokale prefectuur van Morbihan was het gevechtsvliegtuig niet bewapend. Beide piloten konden met hun schietstoel het toestel verlaten, maar een van de twee piloten was met zijn parachute in een hoogspanningslijn terechtgekomen. De diensten van de hoogspanningsbeheerder waren ter plaatse om te helpen bij de redding van de militair, aldus nog de prefectuur.

De lokale krant Ouest-France berichtte dat het toestel was neergestort op 50 meter van een woning. Daarbij is een gevel geraakt. De bewoners zijn volgens de krant geëvacueerd.

bron: Belga