Algemene Centrale ABVV voorziet stakingsdekking voor klimaatstaking

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Algemene Centrale van de socialistische vakbond voorziet via een aanzegging in stakingsdekking voor leden die vrijdag deelnemen aan de wereldwijde klimaatstaking. Vrijdag vindt opnieuw een wereldwijde klimaatstaking plaats. In de voormiddag zijn er lokale acties en om 13.30 uur start in Brussel een nationale optocht.

Net als bij vorige klimaatstakingen ondersteunt de Algemene Centrale - één van de grootste centrales binnen het ABVV - de actie. Er is een stakingsdekking voorzien voor leden die op straat willen komen. Het federale ABVV ondersteunt eveneens de actie. Maar een federale aanzegging is niet ingediend, zegt woordvoerder Jurgen Masure.

De vakbond bepleit naar aanleiding van de week van de mobiliteit en de klimaatstaking een "roodgroene New Deal", waarbij de overgang naar een klimaatneutrale economie gepaard gaat met sociale hervormingen. Dat moet volgens de vakbond gebeuren via een toekomstgericht investeringspact, een rechtvaardige transitie en fiscaliteit waarbij de grootste vervuilers het meest moeten betalen, een andere mobiliteit en sterk sociaal overleg.

Bron: Belga