Indonesië stuurt 142 containers afval terug naar afzender

Indonesië stuurt 142 containers afval terug naar afzender
AFP / D. Krisdany

Indonesië zal 142 containers afval terugsturen naar Australië en naar andere ontwikkelde landen. De scheepsladingen bleken giftig materiaal te bevatten, zegt de douane van Indonesië.

De beslissing komt er na een onderzoek naar meer dan 250 containers met vooral plastic afval, geïmporteerd door drie bedrijven, zegt douanedirecteur Martediansyah. “De drie bedrijven importeerden plastic afval gemixt met giftig en gevaarlijk materiaal.” Zeker honderd containers zouden naar Australië teruggestuurd worden. Ook de VS, Groot-Brittannië en Spanje kunnen een retour verwachten.

China sluit poorten voor afval

Eerder dit jaar stuurde de douane al 195 containers plastic afval terug die gemengd waren met verboden materialen. In navolging van dat onderzoek worden er nog eens 62 andere containers teruggestuurd. Sinds China vorig jaar de import stopzette van buitenlands afval, om vervuiling te beperken, vindt steeds meer afval zijn weg naar Indonesië en andere Zuid-Oost-Aziatische landen. Maar ook landen als Indonesië, Maleisië en de Filipijnen willen nu niet langer dienstdoen als stortplaats van Westers afval.

Milieugroeperingen in Indonesië riepen de regering op om de regels voor de import van plastic afval te verstrengen. Het afval tast het milieu aan.