Wedersamenstelling van aanslag deze namiddag

Wedersamenstelling van aanslag deze namiddag
Wedersamenstelling van aanslag deze namiddag

Op vraag van verdachte Ayoub El-Khazzani organiseert het Franse gerecht vandaag een wedersamenstelling van de terreuraanslag die in augustus 2015 op een Thalys-trein van Amsterdam naar Parijs verijdeld werd, zo is uit bronnen dicht bij het dossier vernomen. De reconstructie zou bij het begin van de namiddag aanvangen, zeiden de bronnen. De plaats van de reconstructie werd niet bekendgemaakt.

Een eerste verzoek van advocate Sarah Mauger-Poliak was begin 2018 geweigerd door de onderzoeksrechters, die meenden dat een reconstructie “niet actief en werkelijk kon bijdragen aan de opheldering van de waarheid”.

Ten tijde van de weigering kwam de film “The 15:17 to Paris” van Clint Eastwood over de aanslag in Frankrijk uit. De verdediging van El-Khazzani noemde dat toen een “ernstige aantasting van de sereniteit van het gerecht”.

Achttien maanden later gingen de onderzoeksrechters uiteindelijk in op de vraag van El-Khazzani, die in december 2016 tegenover een magistraat zijn betrokkenheid bij de aanslag erkende.

Op 21 augustus 2015 opende de toen 26-jarige Marokkaan het vuur op een Thalys Amsterdam-Paris kort nadat de trein Frankrijk was binnengereden. Hij was, gewapend met een kalasjnikov en negen volle laders, in Brussel op de trein gestapt. De schutter verwondde twee passagiers voordat hij overmeesterd werd door drie Amerikaanse militairen, die een bloedbad konden vermijden.

Bron: Belga