Toponderhandelaars staan stilaan voor doorslaggevende dagen

Toponderhandelaars staan stilaan voor doorslaggevende dagen

De partijen die onderhandelen voor een nieuwe Vlaamse regering (N-VA, CD&V en Open Vld) staan voor belangrijke dagen. De toponderhandelaars steken morgen en vrijdag de koppen bij elkaar. De deadline van 23 september, de opening van het parlementaire jaar, wordt wellicht niet meer gehaald. Stilaan komt de laatste rechte lijn wel in zicht. De fractiedagen van de verschillende partijen zijn achter de rug en de meeste thematische werkgroepen zijn al even klaar met hun huiswerk. Daarom besliste Vlaams formateur Jan Jambon om de Vlaamse formatie deze week een versnelling hoger te schakelen en de centrale werkgroep met toponderhandelaars dagelijks te laten vergaderen.

Vandaag vormt een beetje de uitzondering. Vandaag komen de ‘moeilijkste’ werkgroepen Onderwijs en Integratie opnieuw samen en morgen en vrijdag is het opnieuw aan de centrale werkgroep. Die moet zich buigen over de resterende inhoudelijke knelpunten en moet ook nog beginnen aan de budgettaire besprekingen. Daarbij is het ook de vraag hoe de regering het geraamde tekort van 500 à 600 miljoen euro wil aanpakken.

Concrete vergaderafspraken voor het weekend zouden nog niet vastliggen, maar het is niet meteen de verwachting dat de toponderhandelaars dit weekend op citytrip gaan.

Een regeerakkoord tegen maandag 23 september, de opening van het parlementaire jaar, lijkt onhaalbaar. Zonder zo’n akkoord houdt het Vlaams Parlement maandag gewoon een openingszitting zonder Septemberverklaring.

bron: Belga