Speciaal team bekijkt beveiliging advocaten

Naar aanleiding van de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B. is in Nederland een speciaal team samengesteld onder regie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, dat kijkt naar de beveiliging van advocaten. “Dit team heeft de bevoegdheden om de beveiliging en bewaking te activeren respectievelijk te intensiveren op een wijze die bescherming biedt tegen deze dreiging”, aldus de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. Het team gaat nadrukkelijk kijken wat nodig is om advocaten “veilig en ongestoord” te laten functioneren, laat Grapperhaus aan de Tweede Kamer weten. “In dit team wordt ook nadrukkelijk bekeken wat voor de betrokken beroepsgroepen nodig is om veilig en ongestoord te kunnen functioneren.”

Grapperhaus noemt de moord op advocaat Derk Wiersum een “aanslag op de rechtsstaat”. “De georganiseerde misdaad is wéér een grens overgegaan. Ik begrijp de schok en emoties bij officieren en rechters heel goed.”

Of de overheid tekortgeschoten is in deze zaak, na de eerdere moord op de broer van de kroongetuige, wil Grapperhaus nog niet zeggen. “We moeten één ding niet vergeten, dit is een georganiseerde misdaad die we als samenleving – en daar was ik ook bij, als lid van de samenleving – hebben laten woekeren. Hier is nu weer een grens over gegaan. Ik zal dat ook in het kabinet heel duidelijk aan de orde stellen, hier moeten we heel hard tegenaan.”

Derk Wiersum werd vanochtend in Amsterdam doodgeschoten. Hij is de raadsman van kroongetuige Nabil B. Een verband tussen deze moord en de eerdere liquidatie op de broer van de kroongetuige in het proces tegen Ridouan T. kan op dit moment niet worden uitgesloten, aldus de bewindsman.

Bron: Belga