Saoedi-Arabië moet aanval zien als “waarschuwing” van Jemenitische rebellen

Saoedi-Arabië moet aanval zien als
Saoedi-Arabië moet aanval zien als "waarschuwing" van Jemenitische rebellen

De aanvallen van zaterdag op de Saoedische olie-infrastructuur zijn volgens de Iraanse president Hassan Rohani “een waarschuwing” van de Jemenitische rebellen aan Riyad. Saoedi-Arabië moet uit de aanvallen lessen trekken, zegt hij in de ministerraad. Een video met zijn toespraak is verspreid door de Iraanse staatstelevisie. “De Jemenieten hebben geen ziekenhuis aangevallen, geen school. Ze hebben gewoon een industrieel centrum aangevallen om jullie te waarschuwen”, zei Rohani, die zich richtte tot de overheid in Saoedi-Arabië, de regionale rivaal van Teheran. “Trek lessen uit deze waarschuwing en neem in overweging dat er een oorlog in de hele regio zou kunnen zijn.”

Rohani noemde in zijn toespraak de Houthi-rebellen niet bij naam. Iran steunt die sjiitische rebellen in Jemen, terwijl Saoedi-Arabië in het land de regering in ballingschap steunt. Sinds 2015 grijpt Saoedi-Arabië militair in aan het hoofd van een Arabische coalitie tegen de rebellen.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif verklaarde op Twitter dat de Verenigde Staten de realiteit ontkennen “als ze denken dat de Jemenitische slachtoffers van de ergste oorlogsmisdaden tijdens vier en een half jaar niets zouden doen om te riposteren”. “Misschien zijn ze beschaamd door het feit dat honderden miljarden dollars aan wapens (een referentie naar de wapenverkoop van Washington aan Riyad, nvdr.) het Jemenitische vuur niet hebben onderschept. Iran beschuldigen zal niets veranderen”, zei hij.

De Houthi-rebellen eisten zaterdag de verantwoordelijkheid op voor de aanvallen met drones op twee olie-installaties in Saoedi-Arabië. Verschillende Amerikaanse functionarissen, zoals minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en minister van Defensie Mark Esper, beschuldigden Iran ervan directe verantwoordelijkheid te dragen.

Iran stelde een officiële nota op aan Washington, dat via de Zwitserse ambassade in Iran aan de VS is overgemaakt. Teheran ontkent daarin ook maar een rol te hebben gespeeld in de aanvallen, zo berichtte het staatsagentschap Irna. De tekst “ontkent en veroordeelt de beschuldigingen van (de Amerikaanse president Donald) Trump en Pompeo”, klinkt het. Het bericht waarschuwt ook dat eender welke actie die tegen Iran wordt ondernomen, een onmiddellijk antwoord zal krijgen “met een veel grotere draagwijdte dan een eenvoudige bedreiging”, aldus nog Irna.

Bron: Belga