Parlementsverkiezingen Israël – Netanyahu wil “sterke, zionistische regering”

Huidig Israëlisch premier Benjamin Netanyahu geeft zich ondanks een achterstand in de exitpolls nog niet gewonnen. Dinsdagnacht kondigde hij voor zijn aanhangers in Tel Aviv aan dat hij de volgende dagen onderhandelingen wil opstarten over een “sterke” regering. Het doel is een “gevaarlijke, anti-zionistische regering te verhinderen”, klonk het. Het rechtse blok rond zijn partij Likoed zou goed zijn voor 53 à 55 van de 120 zetels in het parlement, blijkt uit de jongste prognoses van Israëlische tv-zenders. Het centrumgerichte blok rond Blauw-Wit van Benny Gantz, inclusief de Verenigde Arabische Lijst, staat voorlopig op 56 tot 59 zetels.
Geen van beide heeft echter een meerderheid van 61 zetels en dus zou de partij Jisrael Beeténoe van voormalig Defensieminister Avigdor Lieberman, goed voor 8 à 10 zetels, bepalend zijn. Die riep dinsdagavond op tot een regering van nationale eenheid, met Likoed én Blauw-Wit.
Volgens Netanyahu bevindt Israël zich momenteel op een “historisch punt” met een existentiële bedreiging door Iran. Hij verwees ook naar het vredesplan voor het Midden-Oosten dat de Amerikaanse president Donald Trump voorbereidt. “Daarbij wil je geen regering met Arabische, anti-zionistische partijen hebben”.
Gantz van zijn kant zei dinsdagnacht dat hij onmiddellijk contact wil opnemen met de andere partijen om een eenheidsregering op de been te brengen. Hij gaat zowel praten met Lieberman “als met andere mogelijke coalitiepartners”.
.

bron: Belga