Parket vordert vrijspraak voor uroloog Bo Coolsaet in zedenzaak

Parket vordert vrijspraak voor uroloog Bo Coolsaet in zedenzaak

Uroloog Bo Coolsaet (80) heeft vandaag terechtgestaan in Antwerpen voor de aanranding en verkrachting van een minderjarige patiënte. Het vermoedelijke slachtoffer, dat nu 29 jaar is, diende vier jaar geleden klacht in. Het openbaar ministerie, dat eerder al de buitenvervolgingstelling van Coolsaet had gevorderd, meent dat er onvoldoende bewijs is en vraagt de vrijspraak. De vrouw was 15 jaar toen ze in mei 2006 Coolsaet consulteerde voor pijn in de onderbuik. Ze had daarvoor al verschillende artsen geraadpleegd, maar zij hadden haar niet kunnen helpen. Coolsaet kon wel een diagnose stellen: blaasontstekingen en chronische bekkenbodempijn.

De uroloog gebruikte bij de behandeling meermaals een vibrerend instrument om de spieren rond haar urineleider te ontspannen. Volgens de vrouw bracht Coolsaet haar met het apparaat tot een orgasme en raakte hij er opgewonden van. Hij zou haar ook betast en gekust hebben.

In juni 2009 zette ze de behandeling stop. Nadat ze in therapie was gegaan bij een psychiater besloot ze in oktober 2015 om klacht in te dienen voor aanranding van de eerbaarheid en verkrachting. Coolsaet ontkent de aantijgingen met klem. De advocate van het slachtoffer stelde zich vragen bij de behandeling. “De deskundigen die tijdens het onderzoek werden aangesteld, zeggen dat er geen enkele wetenschappelijke grond is voor het gebruik van vibraties”, zegt advocate Christine Mussche.

Sinds het nieuws over de rechtszaak in de media kwam, hebben nog tien vrouwen met haar contact opgenomen. “Zij spraken eveneens over een orgasme, ook al was dat aspect niet in de media gekomen.” Vier van hen hebben intussen klacht ingediend. Volgens het parket zijn twee van die klachten verjaard. Mussche had gevraagd om het onderzoek naar de andere klachten af te wachten alvorens deze zaak te behandelen, maar de rechtbank ging daar niet op in.

Het parket blijft bij zijn standpunt en vraagt de vrijspraak voor Coolsaet. “Aan de waarachtigheid van het slachtoffer wordt niet getwijfeld. Maar het is niet omdat zij iets op een bepaalde manier geïnterpreteerd heeft, dat het ook werkelijk zo was. De behandeling met het trillend apparaat kan spasmen van de bekkenbodemspieren veroorzaken. Het valt niet uit te sluiten dat zij dit als een orgasme ervaren heeft, ook al was het er geen”, stelde de procureur.

bron: Belga