Parijs stuurt experten voor onderzoek

Parijs stuurt experten voor onderzoek
Parijs stuurt experten voor onderzoek

Frankrijk gaat experten naar Saoedi-Arabië sturen voor het onderzoek naar de aanvallen op de Saoedische olie-installaties. De Franse president Emmanuel Macron heeft dat bevestigd aan de Saoedische kroonprins Mohammed ben Salman, meldt het Élysée vandaag. De Franse staatsleider sprak gisteren met de Saoedische kroonprins. Macron verzekerde “de solidariteit van Frankrijk met Saoedi-Arabië en zijn bevolking tegen deze aanslagen en bevestigde het engagement van Frankrijk voor de veiligheid van Saoedi-Arabië en de stabiliteit in de regio”.

Volgens het Élysée antwoordde Macron op de vraag van Saoedische autoriteiten en bevestigde hij dat Parijs experts stuurt om aan de onderzoeken deel te nemen. Die moeten klaarheid brengen over de herkomst en omstandigheden van de aanvallen van 14 september.

De sjiitische Houthi-rebellen in Jemen eisten zaterdag drone-aanvallen op enkele Saoedische olie-installaties op. De Saoedische productie daalde daardoor met 5,7 miljoen vaten per dag, of 6 procent van de wereldwijde productie. De olieprijs koerste na aanvallen dan weer omhoog, maar stabiliseerde na de verklaring dat de olieproductie in het land eind september weer normaal zal zijn.

Bron: Belga