Champions League - Club vol aan de bak tegen Galatasaray: "Bij winst belangrijke stap richting derde plaats"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Club Brugge opent woensdagavond (18u55) in het Jan Breydelstadion zijn groepsfase in de Champions League tegen de op papier zwakste tegenstander in de poule. Het ongetwijfeld beladen duel tegen de Turkse kampioen Galatasaray wordt mogelijk al beslissend in de strijd om de derde plaats in de groep, die na Nieuwjaar recht geeft op de zestiende finales in de Europa League. Na zware voorrondes via Kiev en Linz volgt woensdagavond met de komst van Galatasaray op de eerste speeldag van de groepsfase de beloning voor Club Brugge, dat met ook nog Real Madrid en Paris Saint-Germain in een loodzware groep A werd ondergebracht. Als Club Europese overwintering ambieert, moeten er dus punten gepakt worden tegen de Turken. "Als je die wedstrijd kan winnen, zet je een grote stap vooruit richting die derde plaats", beseft ook coach Philippe Clement, die in één jaar zowel Genk als Club naar de Champions League wist te loodsen. "Met een gelijkspel blijft het fiftyfifty en als je verliest, sta je meteen voor een inhaalmanoeuvre. In dat laatste geval zijn er daarna nog vijf matchen, onze wereld zal dan niet instorten."

In de Champions League heeft Club goede herinneringen aan Galatasaray. Bij de enige voorgaande confrontatie tussen beide teams won Club in de herfst van 2002 in de CL-groepsfase met 3-1, nadat Gala eerder al in Turkije op een doelpuntloos gelijkspel werd gehouden. In zijn wedstrijden tegen Belgische clubs kon Galatasaray nog geen enkele keer winnen. Daartegenover zet Club Europees een sterk thuisrapport: in de laatste acht wedstrijden in Jan Breydel werd er enkel vorig seizoen tegen Borussia Dortmund (0-1) verloren. Club staat intussen voor zijn tweede groepsfase op rij, de derde in vier jaar en de zevende in totaal. Die ervaring kan meespelen, weet ook sterkhouder Hans Vanaken. De Rode Duivel loodste Club met drie doelpunten in vier wedstrijden bijna eigenhandig doorheen de voorrondes. "In die eerste campagne onder Michel Preud'homme was dat toch wel een mankement, maar vorig seizoen liep het al beter en dit jaar kan het alleen nog maar beter worden. Elke ploeg heeft zijn zwakke punten en wij zullen proberen hun zwaktes uit te buiten. In elke wedstrijd liggen er mogelijkheden."

In Europa liggen die mogelijkheden tegen de Turkse recordkampioen vooral in de uitwedstrijden van Gala. Europees pakken de Turken buitenshuis nagenoeg geen punten; de laatste uitzege dateert van begin 2013, toen er in de tweede ronde van de CL met 2-3 gewonnen werd bij Schalke 04. Sindsdien volgden er op verplaatsing drie draws en veertien nederlagen. Een gelijkspel op bezoek bij Benfica bracht vorig seizoen een einde aan een reeks van zeven verloren uitwedstrijden op rij, in zes van die in totaal acht uitwedstrijden kwamen ze niet tot scoren. Eerder vorig seizoen hadden ze in de groepsfase van de Champions League enkel thuis gewonnen van Lokomotiv Moskou, hun enige zege in de voorbije vijftien Europese wedstrijden (vijf draws en negen nederlagen).

bron: Belga