Orde van Vlaamse Balies wijst in campagne op recht op verdediging en eerlijk proces

Orde van Vlaamse Balies wijst in campagne op recht op verdediging en eerlijk proces

De Orde van Vlaamse Balies lanceert dinsdag/vandaag een campagne om de aandacht te vestigen op het recht op verdediging en een eerlijk proces, nu stemmen op (sociale) media steeds luider de rol van rechter en advocaat overnemen. “De online sensibiliseringscampagne wil in tijden van gratuite veroordelingen op sociale media, de aandacht vestigen op de waarde en kracht van ons eeuwenoud rechtssysteem met aan de basis een eerlijk proces voor iedereen”, klinkt het. Wanneer niet alleen Jan-in-de-straat, maar ook beleidsmakers zich frequent, zonder schroom en vooral zonder veel weerstand kunnen bezondigen aan oneerlijke procesvoering op sociale media, is een waarschuwing op zijn plaats, aldus de OVB.
In een online video, die vanaf dinsdag wordt verspreid, is daarom de “Social Media Judge” te zien, een 3D-geprinte artificieel ‘intelligente’ rechter. Hij velt op confronterende wijze zijn oordeel over de beklaagden, door zich te baseren op wat mensen schrijven op de sociale media. Zo krijgt een man die terechtstaat voor een overval en slagen en verwondingen te horen van de rechter: “In een kooi, benzine erover en in brand steken.”
“Met de online sensibiliseringscampagne willen we de komende weken aandacht vragen voor het belang van één van de belangrijkste fundamenten van ons kostbaar democratisch rechtssysteem, namelijk dat elke burger altijd recht heeft op verdediging door een onafhankelijk en partijdig advocaat, zonder onderscheid. Daarbij hoort ook een onpartijdige rechter”, aldus OVB-woordvoerder Hugo Lamon. “Wat je tegenwoordig op sociale media leest bij nieuws over bepaalde rechtszaken staat mijlenver van die basisprincipes. Er is daarom, meer dan ooit, nood aan reflectie en debat.”
Daarom organiseert OVB ook het debat “Facebook versus Wetboek: rechtspraak in tijden van sociale media”, op 28 september in de assisenzaal van het gerechtshof van Gent. Meer info op advocaat.be/socialmediajudge.

bron: Belga