Europees Parlement stemt in met benoeming Lagarde tot ECB-voorzitter

Europees Parlement stemt in met benoeming Lagarde tot ECB-voorzitter

Het Europees Parlement heeft in Straatsburg het licht op groen gezet voor de aanstelling van Christine Lagarde tot voorzitter van de Europese Centrale Bank. Lagarde kon in het Europese halfrond rekenen op de steun van een meerderheid van 394 parlementsleden. 206 parlementsleden kantten zich tegen de benoeming van de Française en 49 leden onthielden zich.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders hadden Lagarde begin juli naar voren geschoven als opvolger van de Italiaan Mario Draghi. Het parlement heeft in de benoemingsprocedure enkel een adviserende stem. In oktober zullen de regeringsleiders de aanstelling van Lagarde formeel bekrachtigen.

De 63-jarige Lagarde vat op 1 november een mandaat van acht jaar aan. De vroegere Franse minister van Financiën en baas van het Internationaal Monetair Fonds wordt de eerste vrouwelijke voorzitter van de ECB, de centrale bank van de eurozone met zetel in Frankfurt.

Lagarde komt op een bijzonder delicaat moment aan het hoofd van de ECB. Zo ventileerde gouverneur Klaas Knot van de Nederlandse centrale bank vorige week openlijke kritiek op de beslissing van de ECB om het aankoopprogramma voor obligaties opnieuw op te starten om de inflatie op te tillen.

Begin deze maand verdedigde Lagarde in het Europees Parlement het “accommoderende” monetaire beleid waarmee Draghi de economie van de eurozone wou ondersteunen. Tegelijkertijd erkende ze wel dat de ECB zich bewust moet zijn van “potentiële bijwerkingen”, “de bezorgdheden van de mensen ernstig moet nemen” en daarover helder moet communiceren.

bron: Belga