Rohani heeft geen ontmoeting gepland met Trump in marge van Algemene Vergadering VN

Rohani heeft geen ontmoeting gepland met Trump in marge van Algemene Vergadering VN
Rohani heeft geen ontmoeting gepland met Trump in marge van Algemene Vergadering VN

De Iraanse president Hassan Rohani heeft geen ontmoeting gepland met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dat zei de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag. “We hebben deze ontmoeting niet gepland, en ik denk niet dat dit soort zaken zal gebeuren in New York”, zei woordvoerder Abbas Moussavi op de Iraanse staatstelevisie. In New York zal morgen de 74ste zitting van start gaan van de Algemene Vergadering van de VN. “Zoals we al hebben gezegd, kunnen de VS opnieuw deel uitmaken van de gemeenschappelijke commissie en praten als ze zich weer aansluiten bij de JCPOA (de Iraanse nucleaire deal, nvdr) en hun economisch terrorisme stopzetten”, zei Moussavi.

De woordvoerder verwees daarmee naar de commissie die opgericht werd in navolging van het akkoord uit 2015. De VS trokken zich er eenzijdig uit terug in mei 2018, alvorens een reeks economische sancties tegen Iran te nemen. De spanningen tussen de VS en Iran zijn sindsdien alleen maar toegenomen. Toch sloot Trump zondag een ontmoeting met Rohani niet uit. Hij zou “erover nadenken”.

De verklaringen kwamen er na een drone-aanval tegen twee olie-installaties in Saoedi-Arabië. De Jemenitische Houthi-rebellen, die gesteund worden door Teheran, eisten die aanval op. Maar Washington legt de verantwoordelijkheid bij Teheran. Het beschuldigt Teheran van “een aanval zonder voorgaande tegen de internationale energiebevoorrading”.

Bron: Belga