Onafhankelijke kandidaat en mediamagnaat naar tweede ronde presidentsverkiezingen Tunesië

Onafhankelijke kandidaat en mediamagnaat naar tweede ronde presidentsverkiezingen Tunesië

In Tunesië gaan onafhankelijke kandidaat Kais Saied en mediamagnaat Nabil Karoui, die sinds 23 augustus in de gevangenis zit voor vermeende witwaspraktijken, naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van de verkiezingscommissie maandag, na de eerste rond gisteren. Saied haalde volgens de voorlopige resultaten 19 procent van de stemmen, Karoui 14,9 procent. De twee nemen het dus naar alle waarschijnlijkheid tegen elkaar op tijdens de tweede ronde volgende maand. Op de derde plaats staat de kandidaat voor de gematigde islamistische partij Ennahda, Abdelfattah Mourou, met 13,1 procent, gevolgd door minister van Defensie Abdelkarim Zbidi en premier Youssef Chahed. In totaal namen 26 kandidaten het tegen elkaar op.

De voorlopige resultaten zijn gebaseerd op 27 procent van de stemmen; de definitieve resultaten worden vandaag nog verwacht. De opkomst bij de verkiezing was 45 procent.

De verkiezing wordt gezien als een cruciale test voor de jonge democratie in Tunesië, die wordt uitgedaagd door economische moeilijkheden en opstanden. Tunesië wordt beschouwd als het enige land dat succesvol, en dus als een democratie, uit de Arabische Lente van 2011 is gekomen.

Saied en Karoui hebben hun campagne allebei opgebouwd rond het verzet tegen de politieke elites.

bron: Belga