Milieuorganisaties roepen Indonesische president op tot actie tegen bosbranden

Milieuorganisaties roepen Indonesische president op tot actie tegen bosbranden
Milieuorganisaties roepen Indonesische president op tot actie tegen bosbranden

Milieuorganisaties hebben de Indonesische president Joko Widodo vandaag opgeroepen om dringend actie te ondernemen tegen de bosbranden. De rook is intussen zelfs zo erg dat vluchten geannuleerd moeten worden. De luchtkwaliteit heeft ongezonde niveaus bereikt, zegt het nationale agentschap voor rampenbeheersing. In sommige delen van het land zou ze zelfs gevaarlijk zijn, met dichte smog die zes provincies op de eilanden Sumatra en Borneo bedekt.

“De noodhulp van de regering is traag en mensen blijven lijden, vooral kinderen en ouderen, als gevolg van de damp”, zegt een groep van twaalf ngo’s in een open brief aan de president. De groepen vragen de regering om onmiddellijk medisch personeel te sturen om slachtoffers gratis te helpen. Ook vragen ze om kwetsbare burgers naar veilige locaties te evacueren.

Op Sumatra zijn de voorbije dagen duizenden scholen gesloten. De zichtbaarheid is er geslonken tot tweehonderd meter. Het droge seizoen in Indonesië duurt normaal tot oktober. De nationale luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia annuleerde inmiddels vijftien vluchten van en naar Pontianak, Samarinda en Palankaraya, drie steden op Borneo die hevig te lijden hebben onder de rook.

Het nationale agentschap voor rampenbeheersing zei vorige week dat het vuur al meer dan 328.000 hectare plantages en bos heeft verwoest in het land dit jaar.

Bron: Belga