Johnson stuurt kat naar persconferentie met Luxemburgse premier

Johnson stuurt kat naar persconferentie met Luxemburgse premier

De Britse premier Boris Johnson heeft een persconferentie met de Luxemburgse premier Xavier Bettel op het laatste moment geannuleerd. De twee zouden na hun ontmoeting deze middag de pers gezamenlijk toespreken, maar Bettel verscheen uiteindelijk alleen voor de microfoons. Volgens Britse media zat luid anti-brexit protest vlak voor de ambtswoning van de Luxemburgse premier daar voor iets tussen. De Britse premier Boris Johnson is al de hele namiddag in Luxemburg voor gesprekken met achtereenvolgens Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en premier Xavier Bettel. Onderwerp bij uitstek is nog altijd de brexit: op ruim zes weken van 31 oktober hebben Londen en Brussel nog altijd geen akkoord over de boedelscheiding. De Ierse backstop – een noodoplossing die een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland vermijdt door het hele Verenigd Koninkrijk tijdelijk in een douane-unie met de EU te houden – is het belangrijkste obstakel. Johnson wil er van af, maar de Europese onderhandelaars willen een sluitend alternatief dat het Goede Vrijdagakkoord én de Europese interne markt evenzeer vrijwaart.

Na afloop van de ontmoeting met Bettel zouden beide premiers een gezamenlijke persconferentie geven voor de ambtswoning van de Luxemburger, maar die viel in het water. Bettel verscheen alleen op het spreekgestoelte. Wellicht hadden de tientallen anti-brexitbetogers daar iets mee te maken: zij hadden op voorhand al laten weten de hele persconferentie te boycotten. Een officiële reden gaf Downing Street nog niet.

Bettel was overigens allesbehalve mals voor zijn Britse collega. Volgens de Luxemburgse premier legde Johnson opnieuw geen enkel concreet plan op tafel. “De EU heeft echte voorstellen nodig, de klok tikt”, zei hij terwijl hij naar het lege podium naast zich wees. Het Verenigd Koninkrijk heeft de problemen volledig aan zichzelf te danken, benadrukte Bettel. “Het Verenigd Koninkrijk kan de Europese Unie niet de schuld geven omdat het zelf niet weet hoe het uit een situatie moet geraken die het zelf gecreëerd heeft.” Hij beschuldigde de Britse politici die in 2016 campagne voerden voor de brexit van leugens, en noemde de hele situatie “een nachtmerrie”.

bron: Belga