Houthi-rebellen dreigen met nieuwe aanvallen op Saoedi-Arabië

Houthi-rebellen dreigen met nieuwe aanvallen op Saoedi-Arabië

Na de drone-aanval op Saoedi-Arabische oliecentrales, hebben de Jemenitische Houthi-rebellen het buurland bedreigd met nieuwe aanvallen. “We verzekeren het Saoedische regime dat we een lange arm hebben en op elk moment, op elke gewenste plaats kunnen toeslaan”, zei Houthi-woordvoerder Jihja Sari vandaag. De woordvoerder waarschuwde bedrijven en buitenlanders ook om niet in de gebombardeerde oliecentrales te blijven, omdat ze elk moment kunnen getroffen worden. Hij eiste dat Saoedi-Arabië een einde zou maken aan de “agressie” tegen Jemen en aan de blokkade van het land.

Dit weekend hebben drones grote oliemaatschappijen in Saoedi-Arabië aangevallen. De sjiitische Houthi-rebellen, die banden hebben met Iran, hebben de aanvallen opgeëist, maar Washington beschuldigt Iran of Irak van de aanval.

Sinds 2014 zijn grote delen van Jemen onder de controle van de Houthi’s gekomen, waaronder de hoofdstad Sanaa. Een militaire coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië probeert de rebellen te bestrijden met onder meer luchtaanvallen. Het soennitische koninkrijk ziet de rebellen als een hechte bondgenoot van aartsvijand Iran.

bron: Belga