Honderden tractoren herdenken melkcrisis van 2009 in Ciney

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op 16 september 2009 goten honderden melkveehouders in een veld in Ciney in totaal drie miljoen liter melk weg, uit protest tegen de lage melkprijzen. Tien jaar later kwamen opnieuw honderden landbouwers naar Ciney, om de melkcrisis van tien jaar geleden te herdenken. Volgens de organisatoren waren er 500 tot 600 tractoren ter plaatse, uit binnen- en buitenland. Ook de actie van vandaag stond in het teken van het protest. "On produit, on vous nourrit, on crève" ("We produceren, we voeden jullie, we creperen", red.), zo stond er bijvoorbeeld te lezen op een bord. De deelnemers vragen dat de boeren een degelijke vergoeding zouden krijgen voor hun werk.

In de melkveesector zelf is de crisis minder diep dan tien jaar geleden. "Destijds kregen we 18 cent per liter. Vandaag zitten we aan 30 à 32 cent. Dat dekt nog net de productiekosten, maar geeft de boeren geen inkomsten", zei Guy Franck, de voorzitter van melkveehoudersorganisatie MIG, eerder al. MIG organiseerde de herdenking, samen met landbouworganisatie Fugea.

De actie van vandaag ging dan ook breder dan de melksector alleen. Want in andere takken van de landbouw hebben de boeren het moeilijker. De veeteelt staat bijvoorbeeld onder druk door de vrijhandelsakkoorden van de Europese Unie, luidt het.

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) laat in een reactie weten de actie in Ciney te steunen. Tien jaar na die crisis is er niets veranderd, luidt het. "De gehele landbouwsector is in voortdurende crisis en er lijkt geen einde aan te komen."

Volgens ABS wordt de landbouw gebruikt als pasmunt bij vrijhandelsakkoorden, en kan de lokale boer niet optornen tegen goedkope importproducten. "Het is bijzonder zuur voor de primaire producent om vast te moeten stellen dat landen, waar zowat alles toegelaten is, probleemloos hun voedingsproducten naar Europa kunnen exporteren", klinkt het. "Zonder het zelf te beseffen wordt de consument steeds meer blootgesteld aan risicoproducten die we in Europa niet meer tolereren bij de landbouwer."

bron: Belga