Drone-aanval op Saoedi-Arabië – Trump dreigt met vergelding

Na de drone-aanval op het hart van de Saoedische olieproductie, waardoor het land zijn output in één klap moest halveren, heeft de Amerikaanse president Donald Trump gedreigd met vergelding. Tegelijk beklemtoonde hij dat hij onder geen enkel beding een ontmoeting met Iraanse leiders gaat houden. De Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo had afgelopen weekend Iran er nog van beschuldigd achter de drone-aanval te zitten, die werd opgeëist door de Houthi-rebellen uit Jemen. Teheran ontkent. Trump zei zondagavond op Twitter dat “er redenen zijn om te geloven dat we de schuldige kennen” voor de olie-aanval op Saoedi-Arabië. “De VS staan klaar, maar we wachten op bevestiging en willen horen van Saoedi-Arabië wie zij voor de aanval verantwoordelijk houden en onder welke omstandigheden we verdere stappen moeten ondernemen.”
De Amerikaanse president sloot in een andere tweet uit dat er een ontmoeting met Iraanse leiders zou komen. Maar daarmee spreekt hij zichzelf en zijn entourage tegen, want de voorbije weken werden er meermaals verklaringen afgelegd over een mogelijk treffen met Iraans president Rohani. De Franse president Emmanuel Macron drong daar ook op aan.
Afgelopen weekend beschuldigde Pompeo Iran ervan achter de drone-aanval op Saoedi-Arabië te zitten. De invloedrijke Amerikaanse senator en Trump-vertrouwelinge Lindsey Graham verdedigde een tegenaanval op Iraanse olieraffinaderijen. “Zo’n stap zal de ruggengraat van het regime in Teheran breken”, schreef ze zaterdag op Twitter.

bron: Belga