Nima Mohaghegh en Saman Amin winnen Toneelschrijfprijs

Nima Mohaghegh en Saman Amin winnen Toneelschrijfprijs

De Nederlandse theatermakers Saman Amini en Nima Mohaghegh hebben de Toneelschrijfprijs 2019 ontvangen voor hun theatertekst “A Seat at the Table”. De Toneelschrijfprijs is 10.000 euro waard en bekroont de beste Nederlandstalige toneeltekst die in het voorbije theaterseizoen voor het eerst gespeeld werd en die een belangrijke bijdrage levert aan de Nederlandstalige toneelschrijfkunst. De uitreiking vond plaats in Amsterdam en werd voor de 32ste keer uitgereikt. Mohaghegh en Amini leerden elkaar in 2013 kennen tijdens hun studie. In 2017 richtten zij het productiehuis Black Sheep Can Fly op. “A Seat at the Table” is de eerste voorstelling die ze met hun productiehuis maakten. De voorstelling werd in 2017 gespeeld op het Oerol festival. In 2019 werd de voorstelling opnieuw gemaakt voor de theaterzaal.

“Metafoor, personage-opbouw, meerlagig en vooral een complexe structuur: het zijn woorden die de kwaliteit van een theatertekst lijken aan te geven”, oordeelt de jury. “Soms echter moeten de dingen gewoon gezegd worden zoals ze zijn, recht voor zijn raap. Ook in het theater. Omdat het anders niet gehoord en niet herkend wordt. En dát doet ‘A Seat at the Table’. Het stuk voelt als een mokerslag, die juist door zijn directheid hier en nu van groot belang is om gelezen, gehoord en gezien te worden.”

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs 2019 bestond uit Rob Vriens, Neske Beks en Dennis Meyer (voorzitter). De andere genomineerde teksten waren “The Wetsuitman” van Freek Mariën, “Komt op/Gaat af” van Nico Boon en “Als vrouwen vrienden” zijn van Hannah van Wieringen.

De organisatie is in handen van het Fonds Podiumkunsten, het Nederlands Letterenfonds, het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Taalunie.

bron: Belga