Iran weerlegt beschuldigingen van Verenigde Staten

Iran weerlegt beschuldigingen van Verenigde Staten
Iran weerlegt beschuldigingen van Verenigde Staten

Iran heeft de beschuldigingen van de Verenigde Staten weerlegd dat het verantwoordelijk is voor de droneaanval op twee belangrijke olie-installaties van het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco. “Deze willekeurige beschuldigingen zijn onbegrijpelijk en krankzinnig”, aldus de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De aanval zaterdagochtend viseerde twee installaties van de staatsoliereus in de oostelijke provincie Bugya. Het ging om de installaties van Abqaiq en Khurais. Het was de grootste aanval op de olie-infrastructuur van Saoedi-Arabië tijdens het huidige conflict in Jemen. Op het olieveld van Abqaiq, in het noordoosten van het land, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Het veld in Khurais, tussen de hoofdstad Riyad en de Perzische Golf, is een van de belangrijkste olievelden van het land.

Later op de dag eisten Jemenitische Houthi-rebellen, die banden hebben met Iran, de aanvallen op. Maar volgens de VS zitten niet de Houthi-rebellen maar Iran achter de aanval. De Amerikaanse minister van Buitelandse Zaken Mike Pomeo noemde het “een ongekende aanval op de energievoorziening van de wereld”. Ook president Trump wees met een beschuldigende vinger naar Teheran. “De Verenigde Staten veroordelen de aanval van vandaag tegen belangrijke energie-infrastructuren. Gewelddadige acties tegen burgerzones en belangrijke infrastructuur voor de wereldeconomie verergeren de conflicten en het wantrouwen enkel”, aldus het Witte Huis.

Iran weerlegde vanochtend de beschuldigingen. “Deze opmerkingen zijn bedoeld om de reputatie van Iran te ondermijnen”, luidt het.

Na de droneaanval legde Saudi Aramco de productie tijdelijk stilgelegd. Ongeveer de helft van de productie is gestopt, wat neerkomt op 5,7 miljoen vaten ruwe olie.

De Saoedi-Arabische effectenbeurs van Ryad verloor vanochtend bij opening 3 procent. In de eerste paar minuten van de opening van de aandelenmarkt daalde de energiesector met 4,7 pct en verloren de bank- en telecommunicatiesector elk 3 pct.

Bron: Belga