Vuelta – Tadej Pogacar wint 20e rit, Primoz Roglic stelt eindzege veilig

Vuelta - Tadej Pogacar wint 20e rit

Tadej Pogacar (UAE Emirates) heeft zaterdag de 20e etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Na 190,4 kilometer van Arenas de San Pedro naar Plataforma de Gredos had de 20-jarige Sloveen 1:32 voor op de Spanjaard Alejandro Valverde, die de Pool Rafal Majka en de Oostenrijker Hermann Pernsteiner om de tweede plaats achter zich liet. Pogacars 29-jarige landgenoot Primoz Roglic (Jumbo-Visma) finishte op 1:14 als vijfde en stelde daarmee zijn eindzege veilig. In de stand heeft hij 2:33 voor op wereldkampioen Valverde en 2:55 op Pogacar. De Colombiaan Nairo Quintana werd zaterdag van het podium gereden door Pogacar. Hij is vierde op 3:46. Dylan Teuns, in de rit zevende op 1:49, is op 24:06 twaalfde.
Pogacar wint het jongerenklassement, het bergklassement is voor de Fransman Geoffrey Bouchard. Het puntenklassement is ook voor Roglic, tenzij Pogacar of Valverde in de slotetappe nog iets uit hun mouw schudden. Movistar, het team van Valverde en Quintana, wint met ruime voorsprong het ploegenklassement.
Het peloton kreeg zaterdag de laatste bergrit voorgeschoteld, de laatste kans om Roglic te onttronen. Onderweg lagen de Puerto de Pedro Bernardo (18,4 km aan 4,4%), de Puerto de Serranillos (9 km aan 4,8%), de Alto de Navatalgordo (5,3 km aan 7,2%), de Puerto de Chia (3 km aan 4%) en de Puerto de Pena Negra (14,2 km aan 5,9%), waarna de slotklim Alto de Gredos, 9,4 kilometer aan 3,8 procent, volgde. De obligate vlucht van de dag kwam op naam van dertien renners. Mark Padun, Damien Howson, Mitch Docker, Steve Morabito, Mikkel Iturria, Sergio Samitier, Nic Dlamini, Willie Smit, Sergio Henao, Ruben Guerreiro, Jacopo Mosca, Nicolas Edet en Tosh Van der Sande. Die groep werd door de opeenvolging van cols steeds meer uitgedund. Meer dan 4:44 kregen de vluchters nooit.
In de groep met favorieten bepaalde Astana het tempo. Hun kopman Miguel Angel Lopez pende de debatten op 43 kilometer, maar raakte ondanks drie pogingen niet weg. Dat lukte Pogacar, vijfde in de stand, wel. Er zat ook veel meer snee op de versnelling van de jonge Sloveen. In geen tijd overbrugde hij het kloofje met de laatste twee vluchters, Geoghegan Hart en Ruben Guerreiro. Er wachtten hem nog 38 lange kilometers. Op de top van de voorlaatste klim telde hij 1:40 op de groep Roglic, virtueel had hij zich intussen naar een derde plek op het podium geknokt.
Ondanks weerwerk van Movistar en Astana bleef Pogacar z’n voorsprong behouden, aan de voet van de slotklim had hij nog altijd 1:35. De dagzege voor Pogacar dus, veel strijd om het rood kwam er niet. Lopez had zijn kruit verschoten, Quintana had ook de benen niet meer. Er kwamen alleen nog wat prikjes van Pernsteiner en Majka. Valverde versnelde pas op 3,2 kilometer, toen hij z’n tweede plaats bedreigd zag. Roglic sprong op z’n wiel, Majka en Pernsteiner waren ook mee. Quintana en Lopez moesten eraf. In het slot gaf Roglic nog negen seconden prijs, maar hij mag op beide oren slapen. Zonder pech, valpartijen of ziekte staat hij zondag op het het hoogste schavotje van het eindpodium.
Voor neoprof Pogacar is het de achtste zege. In deze Vuelta won hij ook al de negende en de dertiende rit. Voordien toonde het toptalent zich de beste in de Ronde van de Algarve (2.BC) en de Ronde van Californië (WT), waarin hij telkens ook een ritzege op zak stak, en kroonde hij zich tot nationaal kampioen tijdrijden.
De 74e Vuelta eindigt zondag met een rit van 106,6 kilometer van Fuenlabrada naar Madrid. In de Spaanse hoofdstad wordt aan het Plaza de Cibeles traditioneel om de bloemen gesprint.

.

bron: Belga