Drones vallen Saoedische olie-installaties aan (3): olieproductie wordt gehalveerd

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco heeft zijn olieproductie zaterdag gehalveerd, nadat met drones aanvallen waren uitgevoerd op twee belangrijke olie-installaties van de maatschappij. Bronnen rond Saudi Aramco zeiden zaterdagavond dat de productie met ongeveer 5 miljoen vaten per dag is verminderd. De aanval viseerde twee installaties van de staatsoliereus in de oostelijke provincie Bugya. Het ging om de installaties van Abqaiq en Khurais. Later op de dag eisten Jemenitische Houthi-rebellen, die banden hebben met Iran, de aanvallen op.

Het was volgens ANP de grootste aanval op de olie-infrastructuur van Saoedi-Arabië tijdens het huidige conflict in Jemen. Op het olieveld van Abqaiq, in het noordoosten van het land, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Het veld in Khurais, tussen de hoofdstad Riyad en de Perzische Golf, is een van de belangrijkste olievelden van het land. Volgens een bron rond Saudi Aramco kan het bedrijf de productie van olie vermoedelijk weer snel opvoeren.

De Houthi-rebellen uit Jemen hebben al jaren een groot deel van Jemen in handen, waaronder de hoofdstad Sanaa. Een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië probeert hen te verdrijven. In de oorlog zijn al tienduizenden doden gevallen.

Bron: Belga