Waals regeerakkoord – Ecolo krijgt minister voor klimaat, mobiliteit en energie

Binnen de nieuwe Waalse regering mag Ecolo een minister voor klimaat aanduiden, die meteen ook bevoegd is voor mobiliteit, infrastructuur en energie. Die eer is weggelegd voor oudgediende Philippe Henry. Céline Tellier, secretaris-generaal van de milieukoepel Inter-Environnement Wallonie (IEW), wordt minister van Leefmilieu en Dierenwelzijn. Philippe Henry was al eens Waals minister. In de tweede regering van Rudy Demotte (2009-2014) was hij minister van Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit en Milieu.
Ecolo stuurt ook iemand van de milieubeweging naar de regering. Tijdens de gesprekken rond de vorming van een Waalse regering drong Ecolo er op aan om te luisteren naar het maatschappelijke middenveld. Céline Tellier, de topvrouw van milieuorganisatie IEW, wordt nu minister van Leefmilieu, Natuur, Dierenwelzijn en Rurale Renovatie.
De groenen mogen ook een minister naar de Franse Gemeenschapsregering afvaardigen. Dat wordt Bénédicte Linard, zij wordt bevoegd voor cultuur, media, kinderopvang, gezondheid en vrouwenrechten.

bron: Belga