Openbaar vervoer zwaar verstoord in Parijs door staking

Openbaar vervoer zwaar verstoord in Parijs door staking
Openbaar vervoer zwaar verstoord in Parijs door staking

In Parijs is het openbaar vervoer vandaag zwaar verstoord door een staking. Volgens openbaarvervoermaatschappij RATP zijn 10 metrolijnen gesloten, zijn er amper RER’s en rijdt gemiddeld één bus op de drie. De staking is de eerste grote actie van de vakbonden tegen de pensioenhervorming. De staking zorgt voor chaos op de perrons en voor meer dan 200 kilometer files op de weg.

Het gaat om de grootste vakbondsactie bij RATP sinds 12 jaar, waaraan alle vakbonden deelnemen. In oktober 2007 vond ook een grote stakingsactie plaats tegen een pensioenhervorming van toenmalig president Nicolas Sarkozy. Toen had ook treinmaatschappij SNCF het werk neergelegd.

Vandaag rijden er geen metro’s op de lijnen 2, 3, 3bis, 5, 6, 7bis, 10, 11, 12 et 13. Op de lijnen 4, 7 en 8, rijdt, enkel tijdens de spitsuren” één metro op de drie. Op lijn 9 rijdt op een deel van het traject één of de vier metro’s. Stations zoals Montparnasse, Opéra of Gare de L’Est zijn gesloten. Lijnen 1 en 14 rijden normaal, maar “riskeren verzadigd te zijn”. Na 20.00 uur rijden enkel die twee lijnen.

Ook op het RER-netwerk zal het verkeer “zeer zwaar verstoord” zijn, met slechts één op de drie RER A en één op de vijf RER B.

RATP verontschuldigt zich bij de reizigers, en laat weten dat zowat 1.000 medewerkers op het terrein zijn om de veiligheid te waarborgen en de mensen te informeren.

Het openbaar vervoer herneemt morgen om 05.30 uur.

De staking is voor de vakbonden bij RATP de eerste grote actie tegen de pensioenplannen van president Emmanuel Macron en voor het behoud van het speciale regime voor ambtenaren. Dergelijke speciale regelingen zullen verdwijnen met de implementatie van het universele pensioenstelsel met punten dat Macron vanaf 2025 wil invoeren. In andere sectoren vinden heel de maand manifestaties plaats, met op 21 en 24 september nationale betogingen.

Bron: Belga