Van Grieken: "In 2024 grootste partij worden om zelf stok van informateur te krijgen"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft de ambitie om van Vlaams Belang in 2024 de grootste partij van Vlaanderen te maken "en zo de stok van informateur te krijgen". Dat heeft hij vrijdag gezegd in het VRT-programma 'De Ochtend'. Daarin bevestigde ook meteen dat hij kandidaat is om zichzelf op te volgen als partijvoorzitter.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Vlaams Belang was de grote overwinnaar van 26 mei. De partij sprong in Vlaanderen van 6% naar bijna 19% van de stemmen en werd daarmee de op een na grootste partij van Vlaanderen. De partij werd door informateur Bart De Wever (N-VA) wekenlang betrokken bij de Vlaamse formatie, om vervolgens gelost te worden voor een voortzetting van de Zweedse coalitie.

Voorzitter

Maar Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wil meer. De honger is niet gestild en de blik is al gericht op de verkiezingen van 2024. "Ik heb de ambitie om van het Vlaams Belang de grootste partij van Vlaanderen te maken in 2024 en zo de stok van informateur te krijgen. Wij willen aan het beleid deelnemen om échte verandering te verwezenlijken", zo zei hij in De Ochtend.

In die uitzending bevestigde Van Grieken ook dat hij kandidaat is om zichzelf op te volgen als partijvoorzitter. Vlaams Belang houdt op een congres op 16 november voorzittersverkiezingen. Gezien de verkiezingsoverwinningen die Van Grieken boekte en de staat van genade waarin hij als voorzitter verkeert, is die kandidatuur helemaal geen verrassing. Van Grieken zelf heeft "geen indicatie" van eventuele tegenkandidaten.

Vlaams Belang houdt vandaag ook een 'strijdmeeting' in Gent om het nieuwe politieke werkjaar af te trappen.