Strengere straffen voor matchfixers, verjaringstermijn wordt nu echt 8 jaar

door
Belga
Leestijd 2 min.

De algemene vergadering van de Pro League heeft vandaag naar aanleiding van de afloop van de tuchtprocedure rond KV Mechelen/Waasland-Beveren enkele wijzigingen in het reglement goedgekeurd. Voortaan riskeren tot matchfixing veroordeelde clubs 25 procent van hun tv-geld te verliezen. Bovendien geldt binnenkort ook enkel de verjaringstermijn van acht jaar. KV Mechelen werd veroordeeld tot matchfixing, maar omdat de bondsactie tegen Malinwa niet 'voor 15 juni in het betrokken seizoen' (ofwel voor 30 juni 2018) werd ingesteld, ontsnapte de club aan degradatie. Dat was het finale oordeel van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) in juli.

"Als de reglementen op die manier worden geïnterpreteerd, gaan ze aan hun nut voorbij. Niemand begrijpt dat een club die veroordeeld is voor matchfixing alsnog ontsnapt aan de degradatie. Dat is nefast voor onze sport. En daarom moesten de regels veranderd worden", aldus François op een persconferentie in Brussel.

De belangrijkste wijziging is dat de bondsactie voortaan niet meer voor het einde van het "betrokken seizoen" moet plaatsvinden, zoals artikel B1711.141 voorschrijft. En dus geldt, ook wanneer de degradatie gevorderd wordt, de algemene verjaringstermijn van acht jaar die voor alle andere sancties van kracht is. Daarnaast staan er ook strengere sancties tegenover. Een ploeg die veroordeeld werd tot matchfixing moet 25 procent van zijn tv-gelden afstaan. Het gaat in dit geval om de bedragen die verworven werden in het seizoen waarin de matchfixing plaatsvond.

De Hoge Raad, het nieuwe regelgevende orgaan van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) waarin ook de Pro League vertegenwoordigd is, moet de wetswijzigingen wel nog goedkeuren.

bron: Belga