Maastricht was tegen “wurgcontract” voor Eurovisiesongfestival

Maastricht was tegen
Belga / R. Utrecht

Maastricht weigerde een door de NPO voorgelegde samenwerkingsovereenkomst over het songfestival te tekenen. Dat blijkt uit de notulen van een besloten vergadering op 8 augustus. Op 30 augustus koos de Nederlandse Publieke Omroep voor Rotterdam als de stad waar het Eurovisiesongfestival zal plaatsvinden.

Volgens de Maastrichtse schepen van Financiën John Aarts (VVD) legde de NPO een “wurgcontract” voor. In die overeenkomst stonden volgens Aarts zaken die eerder niet aan bod waren geweest, en die erop neerkwamen dat alle risico’s op de stad en zalencentrum het MECC zouden worden afgewenteld. De gemeenteraad van Maastricht besloot op 8 augustus tijdens de vergadering niet te tekenen voor deze “carte blanche”.

Financiële risico’s

De gemeenteraad verwierp ook een eis van de NPO om zalencentrum MECC grondig te verbouwen. De raad besloot een nieuwe samenwerkingsovereenkomst aan de NPO voor te leggen waarin de financiële risico’s beter zijn afgedekt. Maar uiteindelijk koos de openbare omroep van Nederland voor Rotterdam.