Opnieuw huiszoekingen en arrestaties in dossier voetbalfraude

Opnieuw huiszoekingen en arrestaties in dossier voetbalfraude

In één van de gerechtelijke onderzoeken die het federaal parket voert naar fraude in het voetbal, zijn vandaag opnieuw een aantal huiszoekingen uitgevoerd. Het gaat om vier huiszoekingen in Monaco, twee in België en één in Londen. Daarbij zijn ook twee personen opgepakt, een spelersmakelaar in Monaco en zijn medewerker in de regio van Luik. Volgens de RTBF gaat het om spelersmakelaar Christophe Henrotay, maar het federaal parket geeft voorlopig geen namen vrij. Het gaat niet om ‘Operatie Zero’, het onderzoek dat in oktober 2018 leidde tot huiszoekingen en arrestaties in het voetbalmilieu, maar om een apart gerechtelijk onderzoek, dat zich onder meer toespitst op de financiële constructies rond de uitgaande transfer van spits Alexander Mitrovic naar de Engelse voetbalclub Newcastle, in 2015.

Volgens het federaal parket vonden de huiszoekingen zowel gisteren als vandaag plaats en werden ze geleid door een Brusselse onderzoeksrechter en uitgevoerd door het Centraal Orgaan ter Bestrijding van de Corruptie (CDBC), in samenwerking met de federale gerechtelijke politie van Luik, de Monegaskische politie, de Metropolitan Police en HM Revenue & Customs van Groot-Brittannië.

“Het betreft feiten van witwassen van geld en private omkoping in het kader van transfers van voetbalspelers”, klinkt het. “Deze tweede golf van huiszoekingen volgt op een eerste operatie die plaatsvond in april op de zetel van de voetbalclub RSC Anderlecht en de Belgische Voetbalunie.”

bron: Belga