‘Monopoly voor vrouwen’ zet kwaad bloed bij… vrouwen

monopoly

Hasbro heeft een flinke uitschuiver begaan. De spelletjesfabrikant dacht met een progressieve Monopoly-variant op de proppen te komen, maar de reacties zijn niet bijzonder positief.

In Ms. Monopoly worden vrouwen namelijk bevoordeeld met hogere bedragen dan hun mannelijke tegenspelers. De slogan van het spel is dan ook ‘The First Game Where Women Make More Than Men.’

Meer geld

Mannen krijgen aan het begin van het spel 1.500 toegeschoven, maar vrouwen krijgen er in deze editie 1.900. Ook wanneer je start passeert zijn de bedragen niet gelijk verdeeld. Vrouwen krijgen 240, waar de mannen de normale 200 mogen ontvangen.

Sowieso is het spel heel anders ingericht dan het traditionele Monopoly. Andere spelers kunnen investeren in verschillende uitvindingen van vrouwen, zoals wifi, chocoladekoekjes, kogelvrije vesten en de vaatwasser. Wel blijven spelelementen als de gevangenis, belastingen en toevalskaarten bestaan.

“Het is een leuke nieuwe kijk op het spel dat een wereld creëert waarin vrouwen een voordeel hebben dat mannen in het echte leven vaak genieten”, zo schrijft directeur Jen Boswinkel in een verklaring. “Maar maak je geen zorgen, als de heren het spel goed spelen dan kunnen ze ook meer geld verdienen.”

“Geen voordeel nodig”

Een tegenreactie op het feit dat mannen vaak meer verdienen dan vrouwen voor hetzelfde werk, zo zou je het kunnen zien. Maar veel vrouwen reageren allerminst positief op hun voordeel in het spel. Ze benadrukken dat ze helemaal niet uit zijn op een voordeel, maar dat ze vooral gelijke betalingen willen in het echt leven.

Het is zeker niet de eerste keer in de voorbije jaren dat er een aparte variant wordt uitgebracht door Hasbro. Eerder was er al de millenial-variant (Vergeet onroerend goed. Je kunt het toch niet betalen) en de socialistische editie (winnen is voor kapitalisten).

Bron: Metro Nederland