Human Rights Watch roept Nigeria op om duizenden kinderen vrij te laten

Human Rights Watch roept Nigeria op om duizenden kinderen vrij te laten
Human Rights Watch roept Nigeria op om duizenden kinderen vrij te laten

Human Rights Watch (HRW) heeft er vandaag bij Nigeria op aangedrongen duizenden kinderen vrij te laten die door het leger worden gevangengehouden wegens vermeende banden met de islamistische terroristen van Boko Haram. HRW stelt in een rapport dat duizenden kinderen willekeurig worden vastgehouden in onmenselijke omstandigheden in cellen, met name in de Giwa-kazerne in de noordoostelijke stad Maiduguri.

“Veel kinderen worden maanden of jaren zonder aanklacht vastgehouden in smerige en overvolle barakken, zonder contact met de buitenwereld”, heet het.

Volgens de Verenigde Naties werden 3.600 kinderen, onder wie 1.617 meisjes, vastgehouden tussen januari 2013 en maart 2019 voor hun vermeende betrokkenheid bij gewapende groepen.

“Kinderen worden al jaren in vreselijke omstandigheden vastgehouden, met weinig of geen aanwijzingen voor banden met Boko Haram en zonder voor de rechter te worden gebracht”, zegt Jo Becker, Child Rights Officer van Human Rights Watch. “Veel van deze kinderen hebben de Boko Haram-aanvallen al overleefd, en de wrede behandeling van de autoriteiten vergroot hun lijden en maakt hen nog kwetsbaarder.”

Volgens HRW moeten de kinderen die getroffen zijn door het conflict worden opgevoed, niet gevangengezet. HRW roept de Nigeriaanse regering op om een overeenkomst met de Verenigde Naties te ondertekenen die de overdracht van kinderen aan kinderbeschermingsautoriteiten voor gezinshereniging en re-integratie in de gemeenschap zou waarborgen.

Bron: Belga