“Dichter van de fotografie” Robert Frank overleden

Dichter van de fotografie Robert Frank overleden
Dichter van de fotografie Robert Frank overleden

De in Zwitserland geboren, maar in de VS bekend geworden fotograaf Robert Frank is gisteren op 94-jarige leeftijd overleden in het Canadese Inverness. Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times dinsdag op basis van een bericht van een New Yorkse galerie. Frank werd in 1924 in Zürich geboren en groeide uit tot een van de invloedrijkste fotografen van de 20ste eeuw. Hij kwam als jongeman in de VS terecht en fotografeerde er het land en de inwoners op een nieuwe manier: spontaan, in zwart-wit, zonder franje en zuiver documentair. Robert Frank brak zo met de Amerikaanse fotografische traditie. Zijn foto’s waren niet zorgvuldig gekaderd, scherp gesteld en uitgelicht, maar korrelig, somber en onconventioneel van kadrering. Ook brak hij met de optimistische en energieke sfeer die uit de Amerikaanse fotojournalistiek van de jaren vijftig sprak.

In zijn fotoboek “The Americans”, met voorwoord van Jack Kerouac, auteur van On the Road en lid van de Beat Generation, schetste Frank een pessimistisch beeld van Amerika, waarin hij racisme en armoede niet meed. Door conservatief Amerika werd zijn werk daarom slecht werd ontvangen. Onder jonge kunstenaars werd het werk anderis-zijds heel populair. The Americans kreeg een cultstatus. Sinds 1959 werd het boek door verschillende uitgevers in diverse talen en op uiteenlopende formaten herdrukt.

Robert Frank bracht liever zijn eigen gevoelens in beeld dan dat hij technisch correct uitgevoerd werk afleverde. Hij wordt om die reden gezien als een dichter onder de fotografen. Hij werd diverse keren gelauwerd, onder meer met de Hasselblad Award in 1996. Hij huwde twee keer en had twee kinderen.

“Rust in vrede, Amerikaans genie”, reageert Jerry Saltz, Pulitzerprijswinnaar en criticus en columnist van het magazine New York, op het overlijden van de cultfotograaf.

“Met zijn kleine toestelletje dat hij met één hand manipuleert heeft hij Amerika tot een triest gedicht gemaakt. Hij verdient een plaats tussen de andere tragische dichters van onze wereld”, schreef Jack Kerouac over Robert Frank.

Bron: Belga