Kwal. EK 2020 - Frankrijk vlot voorbij Albanië, eerste groepszege voor Portugal

Frankrijk heeft zaterdagavond in Parijs zijn EK-kwalificatiewedstrijd tegen Albanië gewonnen met 4-1. Dankzij doelpunten van Kingsley Coman, Olivier Giroud en debutant Jonathan Ikone nemen "les Bleus" ook opnieuw de leidersplaats in groep H, waarin Turkije moest zwoegen tegen Andorra. In groep B boekte Europees kampioen Portugal zijn eerste overwinning op het veld van Servië (2-4). De aftrap in het Stade de France werd een aantal minuten uitgesteld, omdat de stadionomroeper niet het Albanese, maar wel het Andorrese volkslied afspeelde. De juiste hymne werd uiteindelijk gevonden, waarna Frankrijk stevig uit de startblokken schoot. Coman (8.) werkte na een snedige pas van Varane af in de korte hoek: 1-0. Halverwege de eerste helft stond Albanië twee treffers in het krijt. Giroud (27.) was afwerker van dienst. Mocht Griezmann zijn strafschop niet tegen de lat knallen, had het aan de rust al 3-0 kunnen staan. Na de pauze viel dat derde doelpunt alsnog, getekend Coman (68.). Invaller Ikone (85.) luisterde zijn debuut voor de Franse nationale ploeg op met een eerste treffer. De talentrijke winger van Rijsel maakte de 4-0. Na een foutje van doelman Lloris mocht Cikalleshi (90.) de Albaanse eerredder vanaf de penaltystip in doel trappen.

Nog in groep H boekte het IJsland van Ari Skulason (KV Oostende) zijn vierde overwinning. Sigthorsson (31.), Bjarnason (55.) en Bodvarsson (77.) zetten tegen Moldavië de 3-0 eindstand op het scorebord. Turkije voorkwam in Istanboel op de valreep een blammage tegen Andorra. De Turken hadden 28 doelpogingen nodig om de voetbaldwerg met het kleinste verschil te kloppen. Tufan (89.) scoorde de verlossende 1-0. Frankrijk, IJsland en Turkije (elk 12 punten) voeren een driestrijd voor twee EK-tickets. Daarachter volgen Albanië (6), Moldavië (3) en Andorra (0).

In poule B sleepte Portugal een broodnodige eerste groepszege in de wacht op het veld van Servië. Na twee draws tegen weliswaar de betere landen haalde de Seleção het met 2-4. William Carvalho (ex-Cercle Brugge) brak op slag van rust de ban in Belgrado, waar ook de Portugezen Guedes (58.), Ronaldo (80.) en Silva (86.) aan het kanon stonden. Milenkovic (68.) en voormalig Anderlecht-spits Mitrovic (85.) namen de Servische goals voor hun rekening. Oekraïne ging dan weer probleemloos winnen in Litouwen. Oude bekende Malinovskiy (ex-Genk) legde de 0-3 eindstand vast. De Oekraïners staan er met 13 op 15 heel erg goed voor. De voorsprong op Portugal, dat weliswaar nog twee matchen te goed heeft, bedraagt al 8 punten. Servië en Luxemburg verzamelden 4 eenheden, Litouwen sluit met een punt de rij.