Uroloog Bo Coolsaet voor rechter wegens verkrachting

De bekende uroloog Bo Coolsaet (79) moet zich deze maand voor de correctionele rechtbank in Antwerpen verantwoorden voor de verkrachting en aanranding van een minderjarige patiënte. Dat schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Het parket vraagt de buitenvervolgingstelling. Een nu 28-jarige vrouw liet zich in 2006 bij Coolsaet behandelen. Negen jaar later, in oktober 2015, diende de vrouw een klacht in voor verkrachting en aanranding van de eerbaarheid.
Tijdens de behandeling gebruikte de uroloog verschillende keren een instrument om de spieren rond haar urineleider te ontspannen. Volgens de vrouw heeft hij haar daarmee verkracht. Hij zou haar tijdens de behandeling ook aangeraakt hebben aan de billen en borsten. De feiten in de tenlastelegging speelden zich af tussen 2006 en 2008. Het slachtoffer was op dat moment 15 tot 16 jaar.
In 2017 vroeg het parket al de buitenvervolgingstelling van Bo Coolsaet, maar de partijen vroegen nog een aantal keren bijkomend onderzoek. In april 2019 besliste de raadkamer om het standpunt van het openbaar ministerie niet te volgen en de uroloog door te verwijzen naar de rechtbank. Daar zal hij zich op 18 september moeten verantwoorden voor de verkrachting en aanranding van een minderjarige patiënte, bevestigt het Antwerps parket.
Het proces zal gaan over grensoverschrijdend gedrag van de arts. De uroloog ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend ­gedrag.
Er was ook een klacht door de vrouw bij de Orde der Artsen. Die heeft Coolsaet vrijgesproken.

bron: Belga