Ruim helft minder migranten van Mexico naar VS

Ruim helft minder migranten van Mexico naar VS

De migratie over de Mexicaanse grens naar de Verenigde Staten is volgens Mexico de voorbije drie maanden met meer dan de helft gedaald. Dit is het resultaat van een op 7 juni met de VS gesloten akkoord, zei de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard vandaag aan journalisten. Sindsdien zet Mexico 25.000 manschappen van zijn nationale garde aan de grenzen met de VS en Guatemala in. Terwijl de Amerikaanse grenspolitie in mei nog meer dan 144.000 mensen oppakte die de grens met Mexico illegaal waren overgestoken, waren dat er volgens Ebrard in augustus nog maar 63.000 meer. De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador sprak op een persconferentie van “goede resultaten”.

Met het akkoord wendde Mexico sancties in de vorm van invoerrechten af waarmee de Amerikaanse president Donald Trump had gedreigd. Het Latijns-Amerikaanse land verbindt er zich in de overeenkomst toe de toestroom van Latijns-Amerikaanse migranten naar de VS in te dammen.

Volgens de overeenkomst zou er binnen negentig dagen een beslissing over verdere maatregelen vallen als de verwachte resultaten zouden uitblijven. Deze termijn liep gisteren af. Dinsdag komen afgevaardigden van beide regeringen in Washington bijeen om de resultaten van het akkoord te evalueren. Ebrard zal daar naar eigen zeggen drie eisen stellen aan de VS: meer investeringen in de ontwikkeling van de regio, opvoering van de strijd tegen het rechtse terrorisme in de VS en maatregelen tegen de wapensmokkel van de VS naar Mexico.

bron: Belga