Overlijden Robert Mugabe: “Zimbawanen hebben genoeg afgezien”

Overlijden Robert Mugabe: "Zimbawanen hebben genoeg afgezien"

De Zimbabwanen hebben te lang afgezien onder het autocratisch regime van Robert Mugabe. Dat heeft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten naar aanleiding van het overlijden van de ex-president van het Afrikaanse land én voormalige Britse kolonie. “Wij bieden ons medeleven aan aan diegenen die in rouw zijn na het overlijden van Mugabe, maar het is duidelijk dat het Zimbabwaanse volk te lang heeft geleden onder zijn autocratisch regime”, zo klinkt het in een mededeling. “We hopen dat het land vanaf heden een democratischere en welvarendere weg kan volgen”, wordt er nog aan toegevoegd.

De Russische president Vladimir Poetin heft dan weer een lofzang aan voor de op 95-jarige leeftijd overleden Mugabe: “Ik bied mijn diepste condoleances aan voor de dood van Robert Gabriel Mugabe, de leider gedurende lange tijd van jullie staat”, zo staat er te lezen in een brief die gericht is aan de huidige president, Emmerson Mnangagwa. De brief werd op de website van het Kremlin gepost. “Mugabe heeft een grote persoonlijke bijdrage geleverd aan de strijd voor de onafhankelijheid van uw land en de oprichting van de Zimbabwaanse instituties.”

Mugabe overleed na een ziekte, bevestigde zijn familie aan de Britse omroep BBC. De ex-president zwaaide de scepter over Zimbabwe sinds de onafhankelijkheid van het land in 1980. In november 2017 moest hij aftreden onder druk van het leger, het volk en zijn partij Zanu-PF. De ex-president liet een economische puinhoop achter.

bron: Belga