Incasso-industrie draait als nooit tevoren in België

Incasso-industrie draait als nooit tevoren in België

Incassobureaus hebben in de eerste zes maanden van dit jaar al voor 296,8 miljoen euro aan nieuwe claims geopend om onbetaalde facturen te innen. Dat is het hoogste bedrag ooit en een stijging van liefst 20 procent op één jaar tijd, schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. “Een zeer zorgwekkende evolutie”, vindt David De Vaal van het Netwerk Tegen Armoede. “Die incassobureaus maken deel uit van een groeiende industrie die profijt haalt uit de miserie van mensen die geen geld hebben. Die bureaus werken niet in het belang van ­mensen die moeite hebben met betalen, maar puur voor hun ­eigen gewin.”

Maar bedrijven kunnen niet anders, zegt Unizo. “Slechts 67 procent van de facturen wordt op tijd betaald”, zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. “Ondernemers zoeken dus naar snelle, werkbare oplossingen om toch hun geld te krijgen.”

Bovenop telecom-, verzekeringsbedrijven en energieleveranciers blijven ook scholen belangrijke klanten van incasso­bureaus. Nochtans diende sp.a begin dit jaar een voorstel in om die bureaus te verbieden voor scholen. “Er is nagenoeg geen enkele school die sinds die heisa afgehaakt heeft”, zegt Yves Van Nieuwenburg, de voorzitter van de Belgische Vereniging van Incasso-onder­nemingen.

bron: Belga