“Carrie Lam kondigt woensdag formele intrekking aan van omstreden uitleveringswet”

Carrie Lam kondigt woensdag formele intrekking aan van omstreden uitleveringswet
Carrie Lam kondigt woensdag formele intrekking aan van omstreden uitleveringswet

De regeringsleider van Hongkong, Carrie Lam, gaat later vandaag de formele intrekking aankondigen van de maatregel die uitlevering aan moederland China mogelijk zou maken. Dat meldt de South China Morning Post, een Engelstalige krant uit Hongkong. Afgelopen nacht kwam het opnieuw tot confrontaties tussen demonstranten en de politie. Met de intrekking komt Lam tegemoet aan één van de vijf eisen van de demonstranten. Tot dusver had Lam het wetsvoorstel teruggetrokken, maar nog niet formeel geschrapt.

In Hongkong komen nu al drie maanden duizenden betogers op straat. Aanvankelijk was het protest gericht tegen een maatregel die uitlevering aan moederland China mogelijk zou maken, maar intussen is de beweging uitgegroeid tot een bredere oproep tot meer democratie. Ze eisen ook het ontslag van Lam.

Na de zware rellen van dit weekend kwam het afgelopen nacht trouwens opnieuw tot incidenten. Rond middernacht dreef de politie een groep manifestanten op een plein in het district Mong Kok uiteen en op een andere plaats, aan het metrostation Prince Edward, werd een persoon opgepakt. Bij beide politieoperaties werd gebruikgemaakt van pepperspray.

De voormalige Britse kolonie is semi-autonoom sinds haar terugkeer naar China in 1997 en heeft meer vrijheden dan het eigenlijke China. Maar een groot deel van van de 7 miljoen inwoners vreest dat Peking die vrijheden wil inperken.

Bron: Belga