Braziliaanse regering wil mijnbouw in inheemse gebieden toestaan

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Braziliaanse regering wil mijnbouw in reservaten van de inheemse bevolking mogelijk maken. De kabinetschef van president Jair Bolsonaro, Onyx Lorenzoni, heeft daarover met de gouverneurs van verscheidene deelstaten gesproken, meldde de krant Folha de São Paulo gisteren (plaatselijke tijd). De grondwet van Brazilië verbiedt tot dusver over het algemeen de economische exploitatie van de inheemse gebieden. Die mogen alleen gebruikt worden voor zelfvoorziening.

"Braziliaan zijn is een kans voor iedereen en al wie in de beschermde gebieden wil blijven, heeft daar het recht toe. Maar wie de handen uit de mouwen wil steken en aan het werk wil gaan, zou daar de toestemming moeten voor krijgen", zei Lorenzoni na de ontmoeting dinsdag in Manaus.

De ontginning van grondstoffen in de inheemse gebieden is tot nog toe niet geregeld. De opening van de reservaten voor mijnbouw zal volgens de kabinetschef de levensomstandigheden van de inwoners verbeteren.

Sinds het aantreden van Bolsonaro in januari worden de inheemse bevolkingsgroepen van Brazilië politiek steeds weer in het nauw gedreven.

Bron: Belga