Cyberspionage: Buitenlandse Zaken opnieuw aangevallen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De militaire inlichtingendienst ADIV heeft een onderzoek gevoerd naar gesofisticeerde malware die dit voorjaar is aangetroffen bij Buitenlandse Zaken. Dat vernam Knack uit goedgeïnformeerde bronnen en wordt bevestigd door de ADIV. "Alles wijst op een buitenlandse overheid". Buitenlandse Zaken is een gedroomd doelwit voor buitenlandse spionnen. Al in 2011 en 2014 werd de Federale Overheidsdienst het slachtoffer van geavanceerde en persistente cyberaanvallen. Nu onthult Knack een derde groot cyberincident, dat hoofdzakelijk gericht was tegen computers van twee Belgische diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland.

"In november 2017 werd een computer van Buitenlandse Zaken geïnfecteerd met malware. Bij een controle van de antimalwaredetectie heeft de FOD dat in februari 2018 zelf ontdekt", zegt kolonel Filip Gillet, hoofd van de directie Cyber bij de ADIV, aan Knack. In april 2018 kwam een andre besmetting, op een andere plaats bij Buitenlandse Zaken aan het licht. In maart 2019 volgde een derde detectie. Er werden geen data buitgemaakt.

De ADIV twijfelt er niet aan dat de drie detecties aan elkaar gelinkt zijn. Knack vernam uit verschillende bronnen dat het federaal parket een onderzoek voert naar de case. De ADIV en CERT zijn daarbij aangesteld als technisch expert. Zelf geeft het federaal parket echter "géén commentaar".

bron: Belga