Brexit - Johnson laat parlement stemmen over vervroegde verkiezingen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Britse eerste minister Boris Johnson zal het parlement in Londen vragen om zichzelf te ontbinden zodat hij vervroegde verkiezingen kan uitschrijven. Dat heeft hij dinsdagavond gezegd, nadat het parlement de weg heeft vrijgemaakt voor de behandeling van een wetsvoorstel dat een 'no deal'-brexit moet vermijden. Dat Johnson de stemming van dinsdagavond zou verliezen, was in de loop van de dag al duidelijk geworden. 328 parlementsleden stemden uiteindelijk voor de behandeling van het wetsvoorstel van de verzamelde oppositie, 301 tegen. De oppositie kon haar slag thuishalen dankzij de steun van "rebellerende" Tories, partijgenoten van Johnson.

Meteen na de stemming maakte Johnson bekend dat hij een voorstel indient om het parlement te ontbinden, waarna vervroegde verkiezingen kunnen worden uitgeschreven. Het Britse volk moet kunnen kiezen wie het op 17 oktober naar de Europese top in Brussel stuurt, argumenteerde Johnson: Labour-leider Jeremy Corbyn, "die de EU om brexit-uitstel zal smeken", of hijzelf. "Als ik naar Brussel ga, ga ik voor een deal", maakte hij duidelijk.

Wellicht wordt het voorstel van Johnson woensdag al besproken in het parlement. Corbyn maakte echter meteen duidelijk dat zijn partij niet de benodigde tweederdemeerderheid zal leveren om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. "Eerst moet de wet worden goedgekeurd die een 'no deal' uitsluit."

bron: Belga