Politieke crisis Italië - Leden van M5S kunnen online stemmen over coalitie met PD

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Italiaanse populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) zal haar leden vragen om online te stemmen over een mogelijke coalitie met de centrumlinkse Democratische Partij (PD). Zondagavond laat liet de partij weten dat de leden gevraagd worden of ze akkoord zijn dat premier Giuseppe Conte een regering leidt met de PD als coalitiepartner. De twee partijen waren in het verleden vijanden van elkaar. De leden zullen dinsdag van 9 uur tot 18 uur kunnen stemmen op het onlineplatform van M5S, Rousseau.

Conte werd donderdag aangeduid door president Sergio Mattarella om een nieuwe regering te vormen, na de val op 8 augustus van een rechts-populistische regering. Hij liet zondag al weten dat Italië "ten laatste woensdag" een nieuwe regering moet hebben, na de succesvolle onderhandelingen tussen de Vijfsterrenbeweging en de Democratische Partij.

Vrijdag had M5S, dat veel meer zetels in het parlement heeft dan de PD, ermee gedreigd om het akkoord van woensdag op te zeggen als de PD er niet mee instemde om de kernpunten van haar programma te realiseren.

Als de partijleden geen groen licht geven voor de nieuwe regering, zouden er nieuwe verkiezingen kunnen aankomen in november, tenzij M5S toch nog een coalitie vormt met de extreemrechtse Lega.

bron: Belga