Orkaan Dorian – Orkaan komt op volle kracht aan op Bahama’s

Orkaan Dorian - Orkaan komt op volle kracht aan op Bahama's
Orkaan Dorian - Orkaan komt op volle kracht aan op Bahama's

De orkaan Dorian is zondag om 12.40 uur lokale tijd (18.40 uur in België) op volle kracht aan land gegaan op de Bahama’s. Het gaat om een van de meest krachtige orkanen ooit op de eilandengroep, met windsnelheden tot 300 kilometer per uur en stortregens. Het Amerikaanse nationale orkaancentrum (NHC) spreekt over een “catastrofale” orkaan. De orkaan van categorie 5 kwam aan land in Elbow Clay, op de Abaco-eilanden in het noorden van de eilandengroep.
“We worden geconfronteerd met een orkaan die we nog nooit gezien hebben in de geschiedenis van de Bahama’s”, verklaarde Hubert Minnis, de eerste minister van de archipel die bestaat uit zo’n 700 eilanden tussen Florida, Cuba en Haïti. “Dit is waarschijnlijk de meest trieste dag van mijn leven.”
Volgens het NHC, dat gevestigd is in Miami, zal Dorian het record verbreken dat dateert van 1935 als de meest krachtige orkaan van de Atlantische oceaan die aan land komt. Er wordt gevreesd dat het natuurgeweld lange tijd aan land zal blijven op de Bahama’s en zo enorme schade zal veroorzaken.
Vervolgens zal Dorian koers zetten naar de kust van de oostelijke Amerikaanse staat Florida, maar het is momenteel moeilijk te voorspellen met welke kracht de orkaan zal inbeuken op de “sunshine state”. In Florida en een tiental county’s van de staat Georgia werd de noodtoestand uitgeroepen. Dat maakt het onder meer mogelijk dat de staat beroep kan doen op federale noodhulp.
Bewoners van de kustregio’s Palm Beach en Martin in Florida zijn geëvacueerd. De relatief vlakke staat wordt elk jaar getroffen tijdens het orkaanseizoen en wordt langs de kustlijn vooral bedreigd door het stijgende water.
Volgens een hulpcoördinator zijn 12.000 soldaten ingezet in Florida. Orlando Airport, waar toeristen aankomen die Disney World willen bezoeken, zal de deuren sluiten en ook verschillende scholen blijven gesloten.
Categorie 5 is het hoogste niveau dat een orkaan kan bereiken. Slechts een klein aantal van de Atlantische orkanen zijn uitgegroeid tot die categorie. Meteorologen kunnen moeilijk voorspellen welke weg Dorian zal afleggen, maar volgens de meeste weermodellen zal hij wel langzaamaan afzwakken.
De Amerikaanse president Donald Trump riep zijn landgenoten in de regio op om zich voor te bereiden op de storm. “Het is een van de grootste die we ooit gezien hebben”, aldus de president. “Hij zal honderden kilometer ver van het oog van de storm of zelfs meer gevoeld worden.”

Bron: Belga