Netanyahu belooft alle nederzettingen op Westoever te annexeren

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een tweetal weken voor de algemene verkiezingen in Israël heeft premier Benjamin Netanyahu vandaag beloofd om alle Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Hij deed dat voor een groep kinderen in de nederzetting Elkana bij de start van het nieuwe schooljaar. Israël bezet de Westoever sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967. Honderdduizenden Joodse Israëli's wonen nu in het gebied, ook al claimen Palestijnen het voor hun toekomstige staat. Ook internationaal worden de nederzettingen door de meeste landen beschouwd als een schending van het internationaal recht.

Voor de verkiezingen van april maakte Netanyahu al eens dezelfde belofte. Netanyahu won die verkiezingen, maar faalde vervolgens om een coalitie te vormen. Daardoor staan er op 17 september nieuwe verkiezingen gepland.

In het weekend berichtten Palestijnse media dat de Palestijnse Autoriteit van plan is om de classificatie van verschillende gebieden uit de Oslo-akkoorden te schrappen. Ze wil het volledige gebied uitroepen tot Palestijns land. De Palestijnen beschuldigen Israël van het schenden van de vredesakkoorden.

Bron: Belga