Onrust Hongkong - Politie verbiedt grote manifestatie van komende zaterdag

door
Belga
Leestijd 1 min.

De politie van Hongkong heeft een grote manifestatie voor democratie van komende zaterdag verboden vanwege veiligheidsredenen. Dat hebben de organisatoren laten weten. Protesten vorig weekend liepen uit op zwaar geweld. De manifestatie van zaterdag ging uit van het Civil Human Rights Front, dat de voorbije weken protestacties organiseerde waar miljoenen Hongkongers aan deelnamen. Die van 18 augustus bracht 1,7 miljoen mensen op de been en verliep zonder ongeregeldheden.

De politie vreest echter voor nieuw geweld en vernielingen. Ze zette vorige zondag het waterkanon in en loste voor de eerste keer zelfs een waarschuwingsschot. Verschillende manifestanten waren met stenen en molotovcocktails naar de agenten beginnen gooien.

De demonstranten voeren al bijna drie maanden actie tegen de regering in Peking en de bestuurder van Hongkong, Carrie Lam. Hun betogingen begonnen als protest tegen een - intussen ingetrokken - plan om uitlevering naar het vasteland van China mogelijk te maken, maar vormen inmiddels een bredere roep om meer democratie. Ook willen de betogers dat Lam het veld ruimt.

Bron: Belga