Nieuw schooljaar - "Waarom jonge leerkrachten geen eigen klas geven? "

door
Belga
Leestijd 2 min.

Om het nijpende lerarentekort in te dijken, zijn er dringend oplossingen nodig. Voor Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, is het lerarentekort de belangrijkste bedreiging voor de kwaliteit van het onderwijs. Voor oplossingen moet er onder meer naar de aantrekkelijkheid van de job zelf gekeken worden. "Daar kunnen nog bijkomende stappen gezet worden", meent Boeve. Hij kijkt daarvoor onder meer naar het lerarenplatform, dat nu al bestaat. "Op dit moment is het vaak zo dat de jongeren al de interimopdrachten doen. Maar het zou toch een veel mooiere kans zijn mochten die jonge leerkrachten een eigen klas hebben waar ze een heel jaar kunnen tonen wat ze waard zijn? " De kans bestaat dat oudere leerkrachten, die nu vaak wel hun eigen klas hebben, niet staan te springen voor zo'n plan. Maar Boeve ziet daar oplossingen voor. "Je moet de voorwaarden creëren waaronder zoiets kan", meent hij. "Misschien moet je dat ook aanmoedigen, en zeggen: als je dit doet, dan staat er iets anders tegenover. Ik denk dan aan bijkomende professionaliseringsmogelijkheden of mogen inzetten op aanvangsbegeleiding. Daar kun je, denk ik, gerust meer beleid rond voeren."

Maar ook voor leerkrachten die al langer aan de slag zijn, moeten er initiatieven genomen worden. "Daar is de sleutel werkbaar en wendbaar werk, en ook op de vlakke loopbaan knappen veel leraren af. Daar moet dus ook aan gewerkt worden."

Hoe past de vaste benoeming binnen het aantrekkelijk maken van het beroep? Voor ontslagnemend minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is dat essentieel voor de aantrekkelijkheid, Open Vld en N-VA, de andere partijen die onderhandelen voor een volgende Vlaamse regering, zijn eerder koele minnaars. "Ongeveer iedereen zegt dat de vaste benoeming niet het probleem is: ook een contract van onbepaalde duur zeg je niet zomaar op", meent Boeve. "Het is wel belangrijk om te zorgen voor een goed functioneringsbeleid."

Binnen dat functioneringsbeleid moet er ook een snellere evaluatieprocedure komen. "Een kleine minderheid in het onderwijs vormt een bedreiging voor de kwaliteit, en zij voelen zich beschermd door de vaste benoeming, maar ook door de huidige evaluatieprocedure, die complex is en lang duurt. Zo kun je niet kort op de bal spelen en is er eigenlijk bijna een soort van straffeloosheid ontstaan. De gesprekken met de bonden liggen op dit moment stil, maar we hebben dit afgesproken in de cao. Ik ga ervan uit dat die uitgevoerd wordt."

Boeve herhaalt daarnaast ook zijn pleidooi om zij-instromers betere voorwaarden te geven. "Zij moeten, met een maximum van bijvoorbeeld 20 jaar, hun anciënniteit kunnen meenemen", vindt hij. "En meer zij-instromers moeten op die anciënniteit kunnen rekenen dan vandaag het geval is."

bron: Belga