Stadsvogels hebben te hoge cholesterol door fastfood

kraaien
Foto Unsplash

Fastfoodketens zijn heel populair in de Verenigde Staten. Helaas zijn de maaltijden die ze aanbieden vaak allesbehalve gezond. Uit onderzoek van het Hamilton College in New York blijkt nu dat niet alleen de gezondheid van mensen, maar ook die van vogels er door de ketens op achteruit gaat.

De onderzoekers hebben de kraaien van de Amerikaanse metropool onderzocht. Ze troffen een ongewoon hoog cholesterolgehalte aan.

De wetenschappers vergeleken de kraaien in New York met die van buiten de stad. Ook werden er proeven gedaan door regelmatig stukjes cheeseburgers achter te laten bij kraaiennesten buiten de stad. Het resultaat was dat cholesterol bij hen 5% hoger lag dan bij de nesten waar niks was achtergelaten.

Wat nu?

Volgens biologe Andrea Townsend is het niet duidelijk wat het verhoogde cholesterol doet met de kraaien. “We weten dat een teveel aan cholesterol bij mensen ziektes veroorzaakt, maar bij een wilde vogel weten we niet wanneer je van een teveel kunt spreken”, zo verklaart ze tegenover IPS.

Dat er nu geen negatieve gevolgen te zien zijn, betekent volgens Townsend niet dat ze er niet zijn. „Mogelijke negatieve effecten door verhoogde cholesterol kunnen ook later verschijnen. Ook bij mensen kan het vele jaren duren voordat overmatige cholesterol tot ziekte leidt.”

Bron: Metro Nederland