Nieuw op 1 september - Zorgkundigen mogen patiënten meer zorgen toedienen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Zorgkundigen zullen vanaf 1 september bijkomende taken mogen uitvoeren bij een patiënt, zoals oogdruppels toedienen of de suikerspiegel en bloeddruk meten. Wie zich voor die datum als zorgkundige registreerde, zal een vorming van 150 uur moeten volgen om die nieuwe taken te mogen uitvoeren. De deelstaten moeten de basisopleiding tot zorgkundige vanaf 1 september aangepast hebben. "Door hun takenpakket te verruimen, versterken we de rol van de zorgkundigen", zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block. "Ze zullen straks meer zorgen mogen toedienen na delegatie door een verpleegkundige. Zorgkundigen zien hun bevoegdheid zo uitgebreid, verpleegkundigen kunnen rekenen op een betere ondersteuning en de patiënt krijgt steeds de zorg van de best geplaatste zorgverlener."

Er zijn momenteel 127.513 zorgkundigen actief in ons land. Ze zijn aan het werk bij patiënten thuis, in rusthuizen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Vandaag mogen ze 18 taken uitvoeren, zoals de hygiënische verzorging van patiënten, meten van polsslag en lichaamstemperatuur, preventieve maatregelen om infecties of doorligwonden te voorkomen...

De Block wijst er ook op dat verpleegkundigen zo meer tijd krijgen om hun meer gespecialiseerde kennis en kunde voor de patiënt in te zetten.

Daarnaast moet de hervorming ook helpen om het beroep van zorgkundige, dat in Vlaanderen op de lijst van knelpuntberoepen staat, aantrekkelijker te maken.

bron: Belga